omgevingsanalyse

signalen van buiten opvangen,
snelle duiding in een omgevingsanalyse
en burgers geïnformeerd laten wachten

 

Je pieper gaat: vlammenzee met een zwarte rookpluim; ontspoorde trein na botsing lekt chemicaliën; ingestort gebouw winkelcentrum; tientallen kinderen onwel bij bezoek aan [..]. Op sociale media en nieuwsmedia klinken vragen en emoties. Bestuurders en communicatieadviseurs willen binnen 30 minuten een omgevingsbeeld. Maar hoe pak je dat aan?

sociale media dynamiek Brussel Lockdown infographic
Sociale media dynamiek tijdens #BrusselLockdown

Omgevingsanalyse Treinongeval DalfsenOmgevingsanalyse bij crisis en issues

Wij trainen omgevingsanalisten bij het naar binnenhalen van de buitenwereld bij incidenten. Ook helpen we je dit beeld om te zetten naar bruikbare informatie voor crisiscommunicatie van hulpdiensten en ketenpartners. Betrokkenen zoals slachtoffers en omwonenden vragen naar informatie en handelingsperspectieven. Hulpdiensten en ketenpartners stellen vragen vanuit een ander perspectief: informatiebehoefte, schadebeperking en betekenisgeving. Deze omgevingsanalyse brengt de perspectieven bij elkaar en vormt zo een onmisbare schakel in crisiscommunicatie (voorbeeld).

Training omgevingsanalyse HowAboutYou

 

Onze ervaren adviseurs en analisten helpen ruim 200 klanten

Wij zetten ons zoveel mogelijk in om 24*7 ter beschikking te staan van onze klanten. Tijdens incidenten staan onze ervaren adviseurs en analisten klaar voor ondersteuning en advies. Onze analisten kennen de veelgebruikte ISB-methode. De afgelopen jaren ontwikkelden we succesvolle werkwijzen voor:

  • crises: Brussels lockdown na aanslagen, MH17, brand Moerdijk 2014; 
  • issues: vluchtelingenopvang voor diverse gemeenten en veiligheidsregio’s;
  • evenementen: Tour De France 2015, Giro 2016, Koningsdag 2016;
  • onderzoeken: monstertruck Haaksbergen, Project X-rellen Haren, vluchtelingenopvang.

Crisisdashboard monitor OBI4wanCrisisdashboards op maat voor incidenten en evenementen

De media monitor OBI4wan helpt overheden en veiligheidspartners in de koude en de warme fase. Wij ondersteunen omgevingsanalisten, (crisis)communicatieprofessionals en hulpverleners bij het verbeteren en versnellen van hun informatiepositie. De monitor is een instrument bij:

  • dashboards en alerts op maat op voor crisissituaties, evenementen en issues jouw gemeente/regio/organisatie;
  • het real-time oefenen van omgevingsanalyses met onze tijdreis-module;
  • onderzoek en evaluaties van incidenten;
  • risicovoorlichting en veiligheidscampagnes.

kennispublicatie sociale media analyse vijf kritieke momenten


Oefenen van echte social media dynamiek tijdens een crisis

Omgevingsanalyses maken is een vaardigheid. Met andere woorden: door ervaring en oefening word je beter. HowAboutYou biedt de mogelijkheid op zeer realistische wijze te oefenen met incidenten uit het verleden. Met 'tijdreizen' oefen je de online dynamiek bij incidenten uit het verleden die echt plaatsvonden. We zetten de klok terug en binnen 30 minuten lever jij je eerste omgevingsanalyse op.  

 

 

    

publicaties crisis omgevingsanalyse veiligheid HowAboutYou

Een vakgebied in ontwikkeling

HowAboutYou gelooft in de gedachte van ‘social return’. In eerste instantie leveren we een inhoudelijke bijdrage aan de publieke zaak, daarna komen pas de zakelijke belangen. We investeren in onszelf, onze klanten en ons partnernetwerk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen: